Card image cap

Sınav Stresi

Hiç bir konuya odaklanamayacak kadar strese girdiğin oldu mu?

Bu sana içinden çıkılmayacak büyüklükte bir sorun olarak gelir. Stresin her yerini kapladığı o an tüm konsantrasyonun dağılır ve kendi kendine konuşmaya başlarsın belki. Boşluğa dalar gözlerin ve ne düşündüğünü bilmeden bir yere bakarken bulursun kendini. İşte o an; her şeyin ağırlaştığı ve içinden çıkamayacağını düşündüğün an aslında zirveye yakın olduğunu gösterir.

Asla pes etme ve diyeceklerimi iyi dinle.

‘Bunu yapamam’, ‘Başarısız olacağım’, ‘Pes etmek istiyorum’ gibi kelimeleri sözlüğünden çıkararak işe başlayalım. Bu ve bunun gibi kelimeler seni dibe çekecektir. Bunların yerine ‘Bunu yaparım’, ‘Başaracağım’, ‘Pes etmeyeceğim’ gibi kelimeleri kullan. Öncelikle kendini inandır. Bu dünyada yapabileceklerin her zaman yapamayacaklarından fazladır. Başarıya ulaşmak için başka kaynakların seni motive etmesini bekleme. Bu kelimeler senin iç dinamiğini oluştursun. Kendi dinamiğini içinde oluşturmaya başladığında stresle de başa çıkmaya başlarsın.

Yaptığın en büyük hata ‘Denememek’. Deniyorum ama başarılı olamıyorum diye denemekten vazgeçtiysen eğer, hiçbir başarısızlık denememek kadar kötü değildir. Başarıya ulaşan insanların ortak özelliği; hepsi denediler. Bazen başarılı oldular bazen de başarısız ama hiçbir zaman denemekten vazgeçmediler. Başarısız oldukların, başarısız olucakların anlamına gelmez. Seni strese sokan şeylerden bir tanesi de başarısızlık korkusudur. Bu korku sana hakim oldukça denemekten vazgeçersin. Unutma başarısız olan insanların ortak özelliği de denemekten vazgeçmiş olmalarıdır.

Stresle başa çıkmanı neden istiyorum?

Çünkü stres seni sınav öncesi etkileyen en önemli unsurlardandır. Başın ağrımaya başlar, miden bulantısı ve karın ağrısı gibi birçok şekilde senin odaklanmanı engeller. Önüdeki sınav artık senin için ölüm kalım haline gelmiştir ve bu seni daha da heyecanlandırdığı için odaklanmanı engeller ve başarısız olursun. İşte bu yüzden stresle başa çıkmayı öğrenmelisin.

Bu hayatta her şeyin bir telafisi olduğunu bil. Ve en önemlisi ne yaparsan mutlu olmak için yap. Eğer hedeflediğin şey para, kariyer vs ise bunlara seni mutlu edeceği için ulaşmaya çalış. Başkalarının isteklerini yerine getirmek için çalışırsan başkalarının hayatını yaşarsın. Kendini keşfet ve ona göre hedefler koy. Çünkü mutlu olmak için koyduğun bütün hedeflerine ulaşır ve başarılı olursun. Mutlu olmak için yaşarsan koyduğun hedeflere giderken stres, kaygı veya korku gibi unsurlar seni etkilemeyecektir. Sen mutlu olmadıktan sonra hiçbir başarı seni tatmin etmeyecektir. Sen mutlu olduktan sonra ise her başarısızlık seni yeni başarılara götürecektir.

Kaygı, korku, endişe gibi unsurlar kontrol edildiğinde faydalı şeylerdir. Seni gayrete getirir. Bunlardan korkma yada korktuğun şeyin üstüne git. Stres yaşadığın zamanlar önce derin derin nefes al. Temiz hava sana mutlaka iyi gelecektir. Kısa bir süreliğine bulunduğun ortamı değiştir. Ve bu işi neden yaptığını hatırla. Başta dediğim gibi iç motivasyonun stresle başa çıkmanda sana önemli bir arkadaş olacaktır. Toparlanıp tekrar başla. Hiçbir zaman pes etme ve tekrar başla. Stres dört bir yanını sardığında seni düşünemeyecek hale getirdiğinde bu dediklerimi hatırla, uygula ve tekrar başla. Bıkmadan usanmadan vazgeçmeden tekrar başla.

Neler Yememiz Gerekiyor?

Öncelikle sabah kahvaltısında vücudumuzun protein ihtiyacını süt ve yumurta gibi protein açısından zengin olan besinleri tüketip karşılamalıyız. Öğün aralarında ise ceviz-fındık gibi omega-3 açısından zengin olan besinleri tüketmemiz gerekir. Yemek yerken şekerin kendisini doğrudan tüketmek yerine bal ve pekmez gibi besinleri tüketmemiz gerekir. B12 açısından zengin olan bu besinler hafızamızın daha da güçlenmesine yardımcı olacaktır. Bu konuda balık tüketimine de dikkat edilmesi gerekiyor. Vitamin açısından ise meyve tüketimine önem verilmesi gerekiyor ki dışardan vitamin alınımına ihtiyaç duyulmasın.

Başarı tesadüf değildir ve gayret ettiğinde seninle gelecektir. İşte sen başarıya ulaşmak için büyük bir adım attın.