Card image cap

Beslenme Alışkanlığı SInavı Etkiler mi?

Sınavlar günümüz eğitim sisteminin vazgeçilmezi olduğu için ister istemez herkes bir şekilde sınavlara hazırlanıyor ve giriyor. Peki sınavlara hazırlanırken, ders çalışırken sıkça acıkıyor musun? Veya acıktığında ne yemeyi tercih ediyorsun? Yediklerin çalışma sağlığını bozuyor mu? Bunları merak ediyorsan bu yazıyı sonuna kadar okuyabilirsin.

Sınav dönemleri herkesin bildiği üzere stresli bir dönemdir. Genel olarak sınav dönemi birçok öğrencinin ortak bir şikayeti olur. Öğrenciler bu dönem çok fazla kilo almaktan yakınırlar. Peki sizce bunun sebebi nedir? Çalışma ortamı hareketsiz bir ortam olduğundan sık hareket edemediğimiz için mi? Yoksa ders çalışırken yemiş olduğumuz abur cuburlardan mı? Aslında temel olarak biri değil bu saydığım ve bunun gibi birçok sebep bu duruma yol açmaktadır.

Neden Çalışırken Çok Yemek İhtiyacı Duyarız?

Normal zamanlarda vücudumuzdaki organlar biyolojik sürecin gereği olarak glikoz harcar. Bu organlar içerisinde ortalama en çok glikozu harcayan organımız beynimizdir. Ders çalışmaya bağlı olarak normalden daha fazla çalışan beynimiz glikozu daha hızlı harcamaya başlar. Bundan dolayı normalden daha hızlı ve fazla acıkmaya başlarız. Ayrıca sürekli ve düzenli olarak normalden fazla yemek yemek de bizim günlük almamız gereken kalori ihtiyacının çok daha üstüne çıkacağından bir süre sonra kilo almak kaçınılmaz hale gelecektir.

Örnek olarak bir öğrenci düşünelim; bu öğrenci sabah 7.30 da kalkıyor rutin temizliğini yaptıktan sonra kahvaltıya oturuyor. Kahvaltıdan sonra çalışmaya başlıyor. Buraya kadar her şey normal giderken buradan sonra birden acıkmaya başlıyor. Çalışırken yanına aldığı kola, cips, kek veya çikolataları yemeye başlıyor. Vücut glikoz ihtiyacını karşıladığı için öğlen yemeğini yemek istemiyor ve bu öğünü pas geçiyor. Sonra uzun süre çalışmaya devam ediyor. Akşama doğru acıkmaya başlıyor ve akşam yemeğine oturuyor. Öğlen öğünü atladığı için akşam gereğinden fazla yiyor. Bu şekilde çalışmaya devam eden bu öğrenci gece de yemeğe devam ediyor. Bu süreç sürekli ve rutin hale geldiğinde ise kilo almak kaçınılmaz oluyor.

Peki Bu Öğrencinin Ne Yapması Gerekiyor?

Sabah kahvaltı sonrası ders çalışmaya başladığında yanına sadece su, kahve, çay veya buna benzer bir içecek almış olsaydı karnındaki açlığı bastırabilecekti. Birkaç saat sonra da belli bir miktar meyve ve ceviz, fındık türü enerji alabileceği şeyleri tercih etmiş olsaydı öğlen öğünü için yeterli düzeyde açlığı hissedecekti. Ve aynı şekilde diğer öğünler için de vakitli bir şekilde sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmiş olsa kilosunu ve dolayısıyla sağlığını kontrol altında tutmuş olacaktı. Bunun yanında da günlük minimum 1 saatlik yürüyüş veya evde yapacağı egzersiz onu zinde tutacak ve daha iyi konsantre olmasına yardımcı olacaktır.

Neler Yememiz Gerekiyor?

Öncelikle sabah kahvaltısında vücudumuzun protein ihtiyacını süt ve yumurta gibi protein açısından zengin olan besinleri tüketip karşılamalıyız. Öğün aralarında ise ceviz-fındık gibi omega-3 açısından zengin olan besinleri tüketmemiz gerekir. Yemek yerken şekerin kendisini doğrudan tüketmek yerine bal ve pekmez gibi besinleri tüketmemiz gerekir. B12 açısından zengin olan bu besinler hafızamızın daha da güçlenmesine yardımcı olacaktır. Bu konuda balık tüketimine de dikkat edilmesi gerekiyor. Vitamin açısından ise meyve tüketimine önem verilmesi gerekiyor ki dışardan vitamin alınımına ihtiyaç duyulmasın. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da şudur; yüksek kalorili yiyecekler şeker oranı yüksek olan tatlandırıcı veya trans yağ içeren maddelerden uzak durulması gerekmektedir. İhtiyaçtan fazlası vücudumuzda çeşitli hastalıklara sebep olacaktır. Gereğinden fazla kanserojen içeren abur cubur tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Ders çalışırken aç kalınmamalı fakat vücudumuza aldığımız yiyeceklerin içeriğine de dikkat edilmesi gerekiyor.